Földjog

Földjog

Jóhiszeműen szerzett jog....

2024. április 30. - Forestarius Csaba

A bírósági ítéleteket olvasgatva gyakran találkozom a "jóhiszeműen szerzett jog" porblémájával a termőföldekkel kapcsolatos bírósági eljárásokban is. Elképesztő az a dilettantizmus, és szándékos félreértelmezés, ami kiséri ezt a törvényi definíciót, mind a földhivatalok, mind a Törvényszékek részéről. Sem a földhivatali védíratok, sem a törvényszéki bírák oindokolásai nincsenek még csak köszönő viszonyban sem az Akr. vonatkozó rendelkezésével, illetve a jogalkotói akaratal.

Az Akr. idevágó rendelkezése szerint:

"120. § [A döntés módosítása vagy visszavonása] * 

(1) *  Ha a hatóság megállapítja, hogy a másodfokú hatóság, a felügyeleti szerv vagy a közigazgatási bíróság által el nem bírált döntése jogszabályt sért, a döntését annak közlésétől – a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 5/A. §-ába ütköző esetben a büntetőügyben hozott határozat közlésétől – számított egy éven belül, legfeljebb egy ízben módosítja vagy visszavonja. A módosítás vagy visszavonás keresettel támadott döntés esetében a védirat továbbítását követően kizárólag a 115. § (6) bekezdése szerint lehetséges.

(2) Törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában a döntést a hatósági igazolványba és bizonyítványba felvett téves bejegyzés kivételével nem lehet módosítani vagy visszavonni, ha az jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogot sértene"

Nos e törvényi hely (2) bekezdése az igazán érdekes. Azon belül is a második fordulat:

" nem lehet módosítani vagy visszavonni, ha az jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogot sértene."

Ez az a törvényi rendelkezés, amit a földhivatalok a döntés visszavonásánál szándékosan félreértelmeznek, félremagyaráznak - niná, hisz az irhájukat mentik -, a Törvényszékek pedig egy peres eljárás során partnerek ebben. Ez a hatósági, iletve bírósági gyakorlat mára már oda vezetett, hogy egy közigazgatási eljárásban hozott döntést a hatóság egy éven belül bármikor visszavonhat. Az ügyfél hiába hivatkozik a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogára, azt mind a hatóságok, mind a bíróságok lesöprik az asztalról.

Nos lassan talán sikerül összereknom az a cáfolatot, ami egyértelműen megdönti ezeket az "agymenéseket". De engedelmetekkel ezt nem teszem közkincsé, mert semmi sem áll távolabb tőlem, mint hogy ingyen muníciót adjak az ügyvédeknek. Már csak azért sem, mert ennek az ámokfutásnak nekik kellett volna véget vetni....

A bejegyzés trackback címe:

https://foldjog.blog.hu/api/trackback/id/tr8018393897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása